Minden szülő azt szeretné, ha a gyermeke a lehető legoptimálisabb körülmények között és a megfelelő ütemben fejlődne mind szellemileg, mind fizikailag. A jóga gyakorlatai ideálisak arra, hogy a terhesség és a szülés folyamán átalakult női test visszataláljon a régi formájába, és hogy a világgal éppen ismerkedő újszülöttet segítse a mozgásban. A jóga ötezer éves múltra visszatekintő tradicionális filozófiai és életvezetési elv, amelynek számos ága és egy közös célja van, a mindenkiben nyugvó abszolút tudat, az önálló akarattal bíró lélek felébresztése. Francoise Barbira Freedman fiatal antropológusként ismerkedett meg az amazóniai erdőségekben lakó természeti népek gyermekgondozási szokásaival és ezeket az ismereteket ötvözte jógaoktatóként, illetve négygyermekes anyaként szerzett ismereteivel. Az antropológus ezeket a tapasztalatokat osztja meg a babás jógáról szóló könyvében, amely már magyarul is elérhető. Megtudhatjuk, nem kell aktív jógázónak lenni, hogy bárki közösen jógázhasson kisbabájával, mivel a leírások kellően részletesek, a képek szépek és jól bemutatják az egyes gyakorlatokat, de ne tekintsük ezt a könyvet alapkiadványnak. Ahhoz, hogy beiktassuk az életünkbe a rendszeres jógázást, be kell szereznünk egy, a jóga alapjait bemutató könyvet is, és nem árt szakképzett oktató által vezetett tanfolyamra járni.

Gyakori kérdések

– Mit hozzunk magunkkal?
Semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak amit egyébként is magaddal vinnél, amikor elindulsz valahová a gyermekeddel. A lényeg az, hogy mindketten könnyű, laza öltözékben legyetek a gyakorlás alatt, amiben jól lehet mozogni. Ha van egy saját pléd, amit a baba alá lehet teríteni a gyakorlás és a babamasszázs rész közben, és egy kedvenc játék a babának, az növeli a baba komfortérzetét, de ezek az eszközök, plédek, párnák, jógaszőnyeg, játékok a stúdióban minden foglalkozáson rendelkezésre állnak.

– Mit tegyek, ha a baba sír?
Tudd, hogy a babád sírása valószínűleg téged zavar a legjobban, tehát ne aggódj a többiek miatt. Más babájával is előfordulhat ugyan ez a szituáció.
Te magad vegyél néhány mély lélegzetet, nyugtasd le magad. Ha a jóga oktató felajánlja, hogy eldajkálja a babádat, fogadd el bátran, sokszor ennyi változás elegendő a nyűgös babák megnyugtatásához. Tudd, hogy a baba sírásának különféle okai lehetnek: lehet éhes, szomjas (bátran szoptasd meg bármikor, ott helyben); lehet, hogy tisztába kell tenni (ezt is bármikor tedd meg, ott helyben, amikor szükségesnek találod); lehet fáradt, túl sok inger érte, aludni szeretne (ringasd el, szoptasd meg); megunta/elunta az aktuális foglalkozást (adj ki egy különleges hangot, változtass a testhelyzetén, válts egy másik mozgásra, pl. amiről tudod, hogy a baba szereti; éppen azért sír, mert a kedvenc gyakorlatát abbahagytad (ismételd meg még egyszer-kétszer).

– Mit tegyek, ha a baba elaludt?
Az alvó babát soha nem zavarjuk meg a pihenésében. Élvezd ki, hogy a babád alszik, végezd magadon teljes figyelemmel a gyakorlatokat, az oktató ad neked külön feladatokat, ha szükséges. Közben pedig figyeld meg a többi mamát és babát gyakorlás közben, ebből is nagyon sokat fogsz tanulni. A tanultakat hazaviheted magaddal, és otthon gyakorolhatod majd a babáddal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük