A gyermekek legfőbb tevékenysége a játék. Manapság azért nagyon fontos erről beszélni, mert gyakori probléma, hogy a gyermekek a valódi játéktevékenység helyett tévét néznek, vagy már az óvodások is számítógépen játszanak. A játék nem pusztán időtöltés, hanem nagyon komoly tanulási terep a gyermekeknek. Itt tanulják meg a társas kapcsolatokat, begyakorolják a hétköznapi tevékenységeket, ismerkednek a világgal.

Ha gyermekkorban megfelelő teret és hangsúlyt kap a játék, az az egész életre hatással lehet, megalapozza a későbbi kreatív gondolkodást, a szabad alkotást. A játékon keresztül ismerjük meg a jóga elemeit, állatokat utánozva, a mozgás örömét átélve jógázunk, mókázunk.

A gyermek jóga foglalkozások alatt a jóga ászanákat (gyakorlatokat) mesékkel fűszerezve, játékos formában sajátítják el a gyerekek. Cél –  az életkori sajátosságok figyelembe vételével –  a gyermek személyiségfejlesztése, az önbizalom növelése és az érzelmi intelligencia fejlesztése. Minden foglalkozás 45 perces. Soha nem késő elkezdeni. De az a tapasztalatom, hogy minél előbb, annál jobb, mivel a gyermek egész lényére nagyon jó hatással van a kitartó gyakorlás.

A gyermek jóga foglalkozásaimon három életkor szerint vannak felosztva a csoportok: ovis jóga 3-7 éves, sulis jóga 7-13 éves, tini jóga 14-18 éves gyermekek részére. A foglalkozáson a gyerekek mandalákat festenek, jógáznak, spirituális játékokat játszanak, jobb és bal agyféltekés gyakorlatokat jógáznak. Amennyiben a helyiség engedi, reform konyha alapján egészségesebb tízórait és uzsonnát készítünk. Koncentráció és önbizalom játékokat tanulunk. Teljes mozgásfejlesztés, egészségesebb életmód, stressz kezelés, az érzelmi intelligencia fejlesztése és a környezettudatos gondolkodás a célom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük